Skript tutorial #1

Skript tutorial #1

Skript downloaden

Skript is een plugin die je in je server doet om je eigen plugins mee te maken.

Skript downloaden:

Stap 1:  Download Skript als plugin hier: 

 
Stap 2: Stop de plugin in je server en reload/restart je server, check hierna of hij werkt door /pl te doen en /skript (als er alleen /skript help staat heb je het fout gedaan)
 
 
Sublime text downloaden (dit is het programma waarmee je de skripts gaat maken):
 
Stap 1: ga naar https://www.sublimetext.com/3 en download sublime text voor jouw besturringssysteem
 
Stap 2: Download de sublime skript package op https://www.dropbox.com/s/xpn680tb5dmwe6g/Skript.sublime-package?dl=1 en stop die in je C:\Program Files\Sublime Text 3\Packages map
 
 
 
Nu kan je beginnen met skript plugins maken. Eerst start je sublime text op en klikt rechtsonder skript aan om aan te geven dat je skript gaat programmeren (als dit niet werkt moet je nog eens proberen de skript package voor sublime te installeren). Laten we eerst maken dat iemand die de server joined een bericht krijgt, hiervoor hebben we het event 'on join:' nodig. Een event is iets wat er gebeurd in minecraft, met een event kan je iets laten gebeuren als er een bepaald iets gebeurd in minecraft. Er zijn 10 tallen (lijst met events: http://en.njol.ch/projects/skript/doc/events) events die je kan gebruiken voor skript, maar nu gebruiken we 'on join:' (dus als iemand joined). Dus schrijven we op de eerste lijn. Dan doen we ENTER + TAB (LET OP: tab is heel belangrijk om aan te geven dat wat je gaat maken bij het event/command hoort, als je de tab vergeet werkt het skript niet!). Nu kunnen we schrijven wat er gebeurd als het event geweest is, we willen dat tegen de speler 'hallo' gezegt wordt. Dus we schrijven 'message "hallo"', Er moeten " om hallo heen zodat skript ziet dat dit is wat je wilt dat het zegt anders denk skript dat je het tegen de speler 'hallo' wilt zeggen (je kan ook color codes zoals &1 gebruiken in een message). Nu kan je dit skript saven in je server map/plugins/skript/scripts. Ga dan in je server en type: /sk reload (naam van het bestand), als er een error komt moet je nog eens goed kijken naar je code en anders hulp vragen op onze discord. Als het geen error geeft, rejoin dan je server en kijk of het werkt!
 
Nu willen we het bericht iets gepersonaliseerder maken door de speler zijn naam er bij te zetten en de tijd in de minecraft wereld. Maar daarvoor moet ik je eerst wat uitleggen over 'PlaceHolders'. Een placeholder kan bepaalde dingen oproepen, bijvoorbeeld de speler zijn naam of de tijd in de wereld. Je roept zoiets op door % voor en achter hetgene wat je wilt hebben te zetten (lijst van PlaceHolders: http://en.njol.ch/projects/skript/doc/expressions). Om de naam van de speler op te roepen gebruik %player%. dus om 'Hallo (naam van de speler)' te zeggen doe je 'Hallo %player%', en voor de tijd doe je %time%. Dus nu hebben we in totaal:
Lijn 1: on join:
Lijn 2: (tab)message "Hallo %player, het is %time%
 
Dat was de eerste tutorial van skript, hopelijk snap je nu Events en PlaceHolders. Als je nog vragen hebt kan je altijd onze discord joinen of een vraag stellen op het forum.